First-Line Juristen

Hoogste rechter zet streep door 'tijdelijk vast contract'

De Hoge Raad heeft een streep gezet door een sluiproute voor werkgevers om hun personeel oneindig tijdelijke contracten te kunnen aanbieden. Het hoogste rechtsorgaan in Nederland vernietigde vrijdag een eerdere uitspraak daarover van het gerechtshof in Den Bosch.

Het betreft een zaak over een werkgever die de regel probeerde te omzeilen dat na drie tijdelijke arbeidscontracten een vaste aanstelling moet volgen.

Dit voorkwam hij door zijn werknemer op voorhand een vast contract met een speciale overeenkomst te laten tekenen, waardoor in feite opnieuw sprake was van tijdelijke aanstelling. Het hof ging hier in 2013 nog in mee, maar de Hoge Raad niet.

Maurice Limmen, voorzitter van vakcentrale CNV, reageert verheugd. Volgens hem heeft de Hoge Raad vrijdag een eenvoudig toe te passen schijnconstructie doorgeprikt.

Limmen maakte zich vooraf zorgen, omdat een groen licht van het rechtsorgaan er waarschijnlijk voor had gezorgd dat meer werkgevers deze ''sluiproute naar oneindige flex'' zouden gaan toepassen.

''Laten we eerlijk zijn. Deze manier was zo eenvoudig. Dit kan je zelfs een kind uitleggen'', aldus de werknemersvoorman.

Per 1 juli wordt de zogenoemde ketenbepaling verder verscherpt. De ketenbepaling regelt wanneer tijdelijke contracten overgaan in een vast contract.

Vanaf de zomer moet een werknemer een vast contract krijgen na maximaal twee jaar aan elkaar opvolgende tijdelijke contracten. Ook mogen er niet meer dan drie losse tijdelijke contracten achtereen afgesloten worden.Terug naar nieuwsoverzicht